Spreekbeurt over zieke opa

Auteur: Gertien Koster
25.03.2024
Spreekbeurt over zieke opa
Auteur: Gertien Koster
25.03.2024

René Landman kreeg 8 jaar geleden prostaatkanker en wordt niet meer beter. Hij vond het moeilijk om dit tegen zijn oudste kleinkind Tygo te vertellen. De jongen was toen nog een kleuter. Hij vroeg aan zijn opa: “Ga je nu dood?” 

Onlangs hield Tygo, die inmiddels in groep acht zit, een spreekbeurt over zijn zieke opa. 

Tygo: “Ik kwam op het idee van de spreekbeurt, opa heeft me geholpen met de voorbereiding en deed ook mee tijdens de spreekbeurt. We hebben samen een poster gemaakt, eigenlijk was het een quiz met vragen.  We vroegen bijvoorbeeld: hoeveel mensen in Nederland krijgen kanker per jaar? En ook: krijgen alleen mensen kanker of ook dieren? Opa heeft uitgelegd wat kanker is en wat er aan te doen is. Hij heeft ook verteld wat bestraling is. Ik vond het heel leuk om te doen, binnenkort ben ik te gast bij de kankerkletscast, een podcast.  Ik vind het naar dat mensen kanker als scheldwoord gebruiken. Dat kan iemand pijn doen. Natuurlijk maak ik me weleens ongerust over opa’s gezondheid. Daar praat ik dan over met mijn ouders.” 

René: “Ik zit momenteel in de fase van levensverlengende hormoonbehandeling omdat ik niet meer bestraald kan worden. De waardes zijn al een tijd stabiel. Mooi hoor dat Tygo een spreekbeurt heeft gehouden over mij en de ziekte die ik heb. Er zitten 21 kinderen in de klas van Tygo. Vijf van hen hadden te maken gehad met kanker in hun omgeving, dat vind ik best veel. Een van hen heeft  een broertje met kanker. De kinderen stelden hele goede vragen en waren enorm geinteresseerd. Ik had een kastanje meegenomen om te laten zien hoe groot zo’n prostaat is maar doordat ze het over seksualiteit hadden gehad hing er toevallig een poster in de klas waarop een penis stond. Dat kwam goed uit want daardoor kon ik precies aanwijzen waar een prostaat zit. Het was een levendige en interactieve bijeenkomst. De juf zei dat ze het een waardevolle presentatie vond en dat ze dit vaker zou moeten doen. Ik denk dat het goed is dat er al jong over gepraat wordt want mensen met kanker vinden het vaak naar als mensen hen ontwijken omdat ze niet weten wat ze moeten zeggen.

Tygo: “Ik logeer vaak bij opa en oma. Dan ga ik met opa wandelen. En als ik jarig ben krijg ik altijd een dagje uit met opa en oma. De laatste keer heb ik voor museum Naturalis gekozen.”

René: “Tygo is ons eerste kleinkind en de enige jongen.  We hebben een sterke band.”


Op donderdag 23 mei 2024 organiseert Carend het Naasten- en Nabestaanden Congres (voor zorgverleners) in Zwolle. Klik hier voor meer informatie.