Tweede kamer neemt motie over hulpmiddelen aan na actie verpleegkundige Bergkamp

Auteur: Carend Redactie
06.04.2023
Tweede kamer neemt motie over hulpmiddelen aan na actie verpleegkundige Bergkamp
Auteur: Carend Redactie
06.04.2023

De tweede kamer heeft een motie van het CDA en de SP aangenomen, waarin deze partijen vroegen minister Kuipers (VWS) te verkennen of de verstrekking van incontinentie-, stoma- en verbandmaterialen aan patiënten weer door de apotheker kan plaatsvinden. Het is nu zaak dat de motie ook wordt uitgevoerd door de minister.

De vragen kwamen na media-aandacht naar aanleiding van de verhalen van Buurtzorg verpleegkundige Jennifer Bergkamp, die onder meer op Carend verschenen. Zij plaatste onderstaande motie op haar Linked-In pagina onder de tekst 'Vertrouwen terug naar de verpleegkundigen. Motie aangenomen. Deze specifieke verpleegkundige maakt een dansje door de kamer.'

Schrijnende verhalen over bureaucratie

De verhalen die onder andere Jennifer Bergkamp deelde over het niet beschikbaar zijn van hulpmiddelen bij de apotheek om de hoek waren schrijnend. 

‘Hoe vaak per dag moet jij naar het toilet? En heb je dan een verschoning nodig of niet? Gebruik je toiletpapier en hoeveel? Wordt het al gênant? Te privé misschien?’ Met deze vragen begint Jennifer Bergkamp haar dringende oproep op LinkedIn. Met duizenden reacties en likes krijgt ze veel steun en herkenning. Maar dit verhaal is dagelijkse kost voor veel zorgverleners en roept bij velen collega’s in de (palliatieve) zorg pijnlijke gevoelens en frustratie op over de enorme bureaucratie in de zorg. Het verhaal viel op en werd gepubliceerd door de Libelle en de Telegraaf (en vele andere media).

‘Hoe vaak per dag moet jij naar het toilet? En heb je dan een verschoning nodig of niet? Gebruik je toiletpapier en hoeveel? Wordt het al gênant? Te privé misschien?

Hoe nu verder?

Carend is blij met dit behaalde resultaat, want het verhaal van Bergkamp stond zeker niet op zichzelf. Verschillende zorgvertegenwoordigers waren via de meer diplomatieke route bezig deze praktijk te veranderen, maar door de moedige acties van Jennifer en verschillende collegae is er nu een veel sneller resultaat bereikt. Chapeau! Carend zal dit dossier op de voet blijven volgen. De motie moet nu nog uitgevoerd worden.