Verpleegkundig specialisten autoriseren richtlijn niet, maar komen met aparte leidraad over palliatieve sedatie

Carend Redactie 06-07-2022
Verpleegkundig specialisten autoriseren richtlijn niet, maar komen met aparte leidraad over palliatieve sedatie

V&VN, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, heeft besloten de herziening van de richtlijn 'Palliatieve sedatie' niet te autoriseren. In plaats daarvan komt ze met een eigen leidraad.

De herziening van deze belangrijke richtlijn heeft lang op zich laten wachten en is ook meerdere keren uitgesteld. Dit kwam met name door discussie over wie de indicatie van het inzetten mag stellen. Van oudsher is dat in handen van artsen, maar de laatste jaren gebeurt dit -zeker in verpleeghuizen waar verpleegkundig specialisten vaak een belangrijke rol binnen de medisch-verpleegkundige regie hebben- ook door verpleegkundig specialisten.

Extra webinar

Tijdens een extra en geaccrediteerd webinar van Carend, dat op dinsdagavond 30 augustus plaatsvindt, zullen we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij zetten. U vindt de belangrijkste wijzigingen hier.

Voor artsen verandert er een aanzienlijk aantal dingen, maar ook de rol van verpleegkundigen wordt groter. Lees het artikel van Nursing daarover.

Voorzitter Inge Rinzema, verpleegkundig specialist en voorzitter van V&VN-VS, zal deze avond spreken over de reden om de richtlijn niet te autoriseren en ook over hoe verpleegkundig specialisten en het zorgveld nu om moeten gaan met de leidraad en de juridische consequenties die dit kan hebben. We hebben ook een vertegenwoordiger van de KNMG uitgenodigd, zodat we de situatie van alle kanten kunnen belichten.

U kan de nieuwe richtlijn hier downloaden.


Webinar 'Herziening Richtlijn Palliatieve Sedatie

Wanneer? 30 augustus 2022

Hoe laat? 20.00 - 22.00 uur

Inschrijven? Dat kan via deze link.

Sprekers?

Sander de Hosson (longarts), Sabine Netters (internist), Inge Rinzema (verpleegkundig specialist, voorzitter V&VN-VS). Een vertegenwoordiger van KNMG is uitgenodigd.

Accreditatie?

Accreditatie is toegekend voor artsen, verpleegkundigen & verzorgenden, verpleegkundig specialisten, phycisian assistants en geestelijk verzorgers. Apothekers kunnen op basis van de door de ABAN toegekende punten zelf aanspraak maken op accreditatiepunten.

thumb__600_0_0_0_crop.jpg