Webinar over zingeving bij ongeneeslijke zieke jongeren (interview)

Auteur:
29.09.2022
Webinar over zingeving bij ongeneeslijke zieke jongeren (interview)
Auteur:
29.09.2022

Aanstaande dinsdagavond, op 4 oktober, staat de avond bij Carend in het teken van zingevingsvraagstukken bij jongeren die ongeneeslijk ziek zijn.

In dit webinar gaan Nette Falkenburg, geestelijk verzorger in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, en Nienke van de Giessen, senior verpleegkundige bij jongerenhospice Xenia, het gesprek met elkaar aan.

‘Alles is bespreekbaar’ luidt de titel van een bijzonder project binnen jongerenhospice Xenia in Leiden. Het doel van dit project is om jongeren met een levensbedreigende ziekte tot zelfverwerkelijking te laten komen.

In de aanloop van het webinar een kort interview met Nette Falkenburg.

Wat wil je de deelnemers van het webinar vooral leren?

De professionele omgang met ongeneeslijk zieke mensen/ jongeren en wat voor hen van betekenis is, is niet eenvoudig. De afstemming op de ander en daarin de confrontatie met je eigen ongemak, je zoektocht naar wat je kunt doen of moet laten, kan een hele uitdaging zijn. De deelnemers aan het webinar zullen zich ondanks het ongemak vrijer voelen om met de ander te communiceren over wat van waarde is voor hem of haar.

Welke veranderingen zie je in jouw vakgebied (zingeving) de afgelopen jaren? En ben je blij met die ontwikkelingen?

Zingeving en spiritualiteit hebben in de palliatieve zorg een veel prominentere rol gekregen dan voorheen. Alleen lijkt het lastig dit domein handen en voeten te geven in de dagelijkse praktijk. Misschien kijken we te ver en te diep: betekenis en overstijgende ervaringen kun je niet ‘geven’, die liggen soms voor het oprapen en ‘worden gevonden’.

Kun je een voorbeeld geven van een moment van inzicht waarbij je verrast werd door de patiënt?

Ik heb lang gedacht (en ik voel die neiging soms nog) dat ik mensen die ongeneeslijk ziek zijn een hart onder de riem moest steken en zocht dan naar een betekenisvolle interventie. Edoch als ik stilviel (niet wetend wat te zeggen) begon de ander pas echt te vertellen, te delen, en wist ik: hier voltrekt zich iets bij de ander waar je alleen maar getuige van hoeft te zijn.


Foto: Hospice Xenia in Leiden

Wat: Webinar 'Zingeving bij ongeneeslijke zieke jongeren

Hoe laat: 20.00 - 22.00 uur

Waar: Online

Inschrijven: kan hier