Bert Keizer in webinar 'Grenzen van de Geneeskunde' op 12 september

Auteur: Carend Redactie
29.06.2023
Bert Keizer in webinar 'Grenzen van de Geneeskunde' op 12 september
Auteur: Carend Redactie
29.06.2023

Op 12 september organiseert Carend webinar 'Grenzen van de Geneeskunde'. Hoofdgast deze avond is Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde, filosoof en arts.

De medische mogelijkheden blijven groeien dankzij de huidige innovaties en technische ontwikkelingen. De geneeskunde gaat telkens op zoek naar nieuwe mogelijkheden. We lijken controle te hebben over gezondheid en ziekte. Hierdoor lijkt een maatschappelijk ideaal van maakbaarheid steeds meer binnen handbereik. Dat maakt het omgaan met kwetsbaarheid, lijden en de dood ingewikkeld, omdat we vaak vergeten dat deze dingen ook met het leven zijn verbonden. De geneeskunde kan ons niet altijd genezen en langer behandelen levert niet altijd extra kwaliteit van leven op. Feit blijft dat we sterfelijk zijn en dat we allemaal met ziekte, tegenslag en verlies te maken krijgen. Hoe begrijpelijk de wens om zo lang mogelijk te leven ook is, toch rijst de vraag: hoe leren we leven met kwetsbaarheid en eindigheid? Hoe voeren we hierover een beter gesprek, in de zorg en met elkaar?

Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde en filosoof, is van mening dat geneeskunde zijn grenzen heeft. "En die grenzen blijken als je met een oud lichaam in een crisis op de spoedeisende hulp belandt. Geneeskunde moet zich dan proberen te gedragen en niet te ver gaan." Maar wat is dat, te ver?

"Mensen die dement zijn en net een heupoperatie hebben gehad, wil je bijvoorbeeld niet op de intensive care leggen", legt Keizer uit. "Die komen er namelijk heel veel beroerder uit dan dat ze erin gingen. Maar een overweging van dit soort aspecten lukt niet in zo’n acute situatie."

We moeten daarom zelf de verantwoordelijkheid nemen over dilemma’s die nu in handen liggen van de arts. "Zulke levensvragen splitsen we nu in de maag van een jonge chirurg in opleiding, maar die is opgeleid in het heel snel opsporen van de breuk in jouw dijbeenhals. Dáár is ze goed in," vertelt Keizer. "En dat mag je haar niet kwalijk nemen. Jíj moet je huiswerk maken voordat je daar belandt. Die ziekenhuisarts is daar hartstikke blij mee."

Met Bert Keizer en en andere gasten als palliatief arts Manon Boddaert gaan we op zoek naar de grenzen van de geneeskunde.

Een niet te missen avond, dit openingswebinar van het Carend seizoen 2023/2024! Aanmelden kan via de link hieronder.

Leden van V&VN, Kabiz en de NVDA krijgen 10% korting, maar moeten zich wel eerst registreren via MijnCarend op deze website.

dinsdag 12 september 2023
20:00 uur