Judith Meijers: 'Praat bij dementie tijdig over palliatieve zorg'

Auteur: Rob Bruntink
06.04.2023
Judith Meijers: 'Praat bij dementie tijdig over palliatieve zorg'
Auteur: Rob Bruntink
06.04.2023

Of je nou kijkt naar mensen met kanker, orgaanfalen of dementie, palliatieve zorg is relevant voor hen allemaal. En dat geldt ook voor Advance Care Planning, aldus Judith Meijers. “Maar meer nog dan bij andere patiëntengroepen, is het bij mensen met dementie cruciaal dat gesprekken over palliatieve zorg tijdig beginnen.”

Judith Meijer is verpleegkundige, universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht en onder meer betrokken bij het project DEDICATED, dat gericht is op het verbeteren van de laatste levensfase van mensen met dementie. Ze is spreker op het ACP-congres op 13 juni.

Juist bij dementie is het volgens Meijers belangrijk hier op tijd over te praten. “Dat zit ‘m natuurlijk vooral in de verwachte toekomst. De mogelijkheden tot communiceren gaan voor mensen met dementie langzaam maar zeker achteruit naarmate de ziekte vordert. Sommige mensen verliezen dat vermogen zelfs helemaal. Daardoor kunnen ze zelf geen keuzes meer maken over zaken die voor hun leven van groot belang zijn. Over zorgverlening en behandelingen die nodig kunnen zijn bijvoorbeeld, maar ook over waar ze kunnen wonen: thuis of in een verpleeghuis.”

Lees het interview gratis verder op de site van de Dutch Health Hub via deze link.


Judith Meijers is één van de sprekers op hét ACP-congres, dat op 13 juni plaatsvindt.


donderdag 30 november 2023
20:00 uur