Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij dementie'

On demand
Aanmelden

Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij dementie'

Dementie is een progressief ziektebeeld, waarbij iemand dus steeds verder achteruitgaat. Uiteindelijk zal een patiënt met dementie door, of in ieder geval mét dementie sterven. Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, start de palliatieve fase. De gemiddelde tijd tussen diagnose en overlijden is zes tot acht jaar. 

Veel mensen met dementie in een verdere fase kunnen niet meer goed duidelijk maken welke wensen en behoeften ze hebben, dus daarom is het goed om al vroeg het gesprek aan te gaan over hun wensen rond de laatste levensfase. Zo kunnen ze zelf meedenken en meebeslissen. Op het moment dat de zorgvrager met dementie haar wensen en behoeften niet meer kan verwoorden, kan er op deze manier wel naar gehandeld worden door zowel de naasten als de zorgverleners. Zo kun je, ook als de ziekte vordert, passende zorg blijven leveren.

Maartje Klapwijk, specialist ouderengeneeskunde, neemt je mee in de ziekte dementie en het progressieve beloop ervan. Hoe herken je dementie? Welke verschillende vormen van dementie zijn er? Is er een behandeling voor deze ziekte? Wat is de prognose? Maartje is werkzaam in een verpleeghuis en is daarnaast gepromoveerd met haar onderzoek naar de betekenis van kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hoe we deze kwaliteit kunnen behouden of zelfs verbeteren. 

 Daarnaast neemt Saskia Danen-de Vries, adviseur in de dementiezorg en eigenaar van de Dementie Academie, je mee in de proactieve zorgplanning en de inhoud van goede gespreksvoering. Hoe ga je het gesprek aan over de laatste levensfase met een persoon met dementie en zijn of haar naaste(n)? Wat is belangrijk om te bespreken en hoe doe je dit op een gestructureerde manier? 

Tot slot praten we met Ton in 't Veen. Hij is nabestaande en noemt zichzelf mantelzorgveteraan. Aan hem vragen we hoe je dat nu precies doet, nadenken over de laatste levensfase. Wat is zijn ervaring en wat is belangrijk in deze proactieve zorgplanning?

Deze avond wordt georganiseerd door Carend, PZNL (beheerder van de site overpalliatievezorg.nl), de Patiëntenfederatie en Alzheimer Nederland.

Presentator van de avond is Sander de Hosson

Sprekers

Sander de Hosson
Longarts, expert en schrijver over palliatieve zorg
Saskia Danen-de Vries
Verpleegkundige, Dementie Academie
Maartje Klapwijk
Specialist ouderengeneeskunde
Ton in 't Veen
Naaste, mantelzorgveteraan

Accreditatie aangevraagd

Geen accreditatie

Sprekers