Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij hartfalen'

On demand
Aanmelden

Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij hartfalen'

Bij hartfalen (ook wel decompensatio cordis genoemd), pompt het hart minder goed bloed rond. Hierdoor werkt het hart minder goed en organen en spieren krijgen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. De bloedvaten raken vol en er lekt vocht uit. Dit gebeurt vooral naar de longen, buik, benen en enkels.

Oorzaken van hartfalen kunnen liggen in een probleem met de hartkleppen, de hartspier of de kransslagaders. Om de klachten te verminderen zullen cardiologen behandelen met medicijnen of proberen een stent of een nieuwe hartklep te plaatsen. Bij  ritmestoornissen kan soms een pacemaker of een ICD geplaatst worden.

Bij hartfalen gaat het hart meestal langzaam achteruit. In het begin merkt iemand er weinig van, maar op een gegeven moment ontstaan er klachten. Vaak is er eerst alleen bij inspanning kortademigheid, maar later ook in rust. De klachten zijn afhankelijk van de ernst van het hartfalen. De ene dag voelen mensen zich fitter dan de andere dag. 

Hartfalen is een ziekte die in de tijd toeneemt en kan uiteindelijk dodelijk verlopen. 

Tijdens dit publiekswebinar, dus bestemd voor patienten en naasten, zullen we dieper ingaan op de toekomst: wat is het beloop van hartfalen? Wat kan er aan gebeuren? Welke behandelingen kunnen gestart worden en wanneer zijn die wel of niet zinnig?

We zullen ingaan op de palliatieve zorg: hoe kan deze vorm bijdragen aan de kwaliteit van het leven? Waarom is het belangrijk om vroegtijdig met je arts of verpleegkundige in gesprek te gaan?

Op deze avond zal cardioloog Bas Bekkers meer vertellen over symptomen van hartfalen en wat er aan te doen valt. Ook zal een patiënt over zijn ervaringen met de palliatieve zorg praten.

Dit publiekswebinar wordt georganiseerd door Carend, PZNL, de Patiëntenfederatie en Harteraad, de patiëntenorganisatie. U zal bij inschrijving gevraagd worden of u ook lid wil worden van hun nieuwsbrief over hartfalen.

Het webinar is gratis toegankelijk, maar het is wel noodzakelijk om je vooraf te registeren. Dat kan op deze pagina.

Het webinar begint om 20.00 uur en zal tot uiterlijk 21.30 uur duren.

Sprekers

Bas Bekkers
Cardioloog Bernhoven ziekenhuis Uden
Marjan Aertsen
Verpleegkundig specialist hartfalen OLVG
Max Groenhart
Patient/ patient ambassador hartfalen

Accreditatie aangevraagd

Geen accreditatie

Sprekers