Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan ze denk [pleisterplek]

Auteur: Redactie Carend
11.06.2024
Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan ze denk [pleisterplek]
Auteur: Redactie Carend
11.06.2024

Pleisterplek. Een rubriek -kort maar fijn- over dat ene dierbare plekje in je huis of je tuin of je auto of zomaar ergens onderweg, waar je even heel fijn herinnerd wordt aan degene die er niet meer is. Waar je regelmatig bij stilstaat en je weer even zorgeloos weet en voelt dat diegene nog bij je is. Vandaag aflevering twaalf, geschreven door Jannie van der Kooi-Heemskerk.

 

'Eigenlijk heb ik meerdere pleisterplekken in huis, een sidetabel waar foto’s op staan van alle dierbaren die ik heb verloren en een kastje met een gipsen beeld bestaande uit de handen van mijn zusje en mijzelf, elkaar vasthoudend. Zij overleed twee jaar geleden en bij haar ziekteproces en sterfbed ben ik erg nauw betrokken geweest. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan ze denk: mijn vader, mijn moeder en mijn twee zussen. Bij alle sterfbedden was ik aanwezig om ze bij te staan, in hun laatste uren en om voor ze te zorgen voor en na het overlijden. Al deze herinneringen zijn mij dierbaar. Mijn vader stierf in de ambulance, die nog net niet op weg was naar het ziekenhuis. Ik was er wel bij maar heb niet de laatste zorg kunnen doen omdat de ambulance hem meenam en ik naar mijn moeder moest, die nog niet wist dat hij was overleden. Mijn vader stierf als eerste van het gezin door een complicatie na een val, drieëntwintig jaar geleden. Mijn moeder stierf aan hartfalen dertien jaar geleden, mijn beide zussen aan kanker. Mijn oudste zus op 56-jarige leeftijd in 2013 en mijn jongste zus in 2022 op 54-jarige leeftijd.

Af en toe overvalt me een gevoel van heimwee en pijn. Heimwee naar wie mij na stonden en die ik verloren heb. En de pijn van de rouw om al deze lieve mensen waarvan ik afscheid heb moeten nemen. Mijn pleisterplekken zijn erg belangrijk voor mij; ze geven mij troost en steun.'


  


Jannie van der Kooi-Heemskerk leerde van haar ervaringen hoe belangrijk het is om je gedachten en gevoelens over de dood te delen met je naasten. Zij zet zich in om de kennis over palliatieve zorg zoals beschreven in het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland over te brengen. Ze geeft scholingen en werkte mee aan het boek In gesprek over het leven & het einde.


De Carendredactie nodigt je uit om jouw pleisterplek te delen. Mail een foto van jouw pleisterplek naar redactie@carend.nl en vertel ons wat we zien, waarom deze plek bijzonder voor je is en hoe je terugkijkt op het overlijden van jouw dierbare in maximaal 500 woorden. (alle inzendingen worden met aandacht gelezen en geredigeerd)