Film 'Politiek van de Aandacht' op Congres 'Zorg in de Stervensfase'

Auteur:
21.06.2023
Film 'Politiek van de Aandacht' op Congres 'Zorg in de Stervensfase'
Auteur:
21.06.2023

De bijzonder film 'Politiek van de Aandacht' wordt vertoont als afsluiter van het plenaire ochtendprogramma van het Congres 'Zorg in de Stervensfase' dat op 1 november in Jaarbeurs plaatsvindt. Aansluitend vindt een gesprek plaats met Lex de Jong, de partner van hoofdpersoon Barbara.

In de film kijken we vanuit het perspectief van Barbara Asselbergs, social designer en patiente met acute leukemie, naar de wereld van de zorgverleners via een fototoestel. Haar doel was niet het maken van een fotoserie, maar het ontwikkelen van een proces om met mensen in gesprek te raken over iets anders dan haar behandeling.

Ze laat met een frisse blik ervaringen en details in het oog springen die een ander wellicht ontgaan. Ze wilde op een nieuwe manier verbindingen en nieuwe verhalen tot stand brengen om zich niet enkel patiënt te voelen en biedt tegelijkertijd de professionals een nieuwe blik op hun micro-universum. Het werkte, er ontstonden andere gesprekken en de relaties tussen haar en de medewerkers werden gelijkwaardiger.
‘Politiek van de Aandacht’ is een indrukwekkend document dat een helder beeld geeft van hoe Barbara de tweejaar durende behandeling heeft ervaren, gezien en gefotografeerd vanuit haar perspectief. Barbara hoopte dat haar project een klein stapje zou zijn in het nadenken over tijd en aandacht voor de patiënt.

Er is heel veel tijd en aandacht, maar de kleine momenten zijn zo belangrijk voor mensen die zo ongelofelijk ziek zijn of zelfs komen te overlijden – binnen het efficiënte apparaat wat het ziekenhuis is. Tot het eind is Barbara haar ziekteproces blijven fotograferen.

Het Congres Zorg in de Stervensfase vindt plaats op 1 november in Jaarbeurs en is bestemd voor zorgverleners (maar iedereen mag een kaartje kopen). Sprekers zijn onder meer Lia van Zuijlen, Eric Geijteman, Jet van Esch en Christiaan Rhodius. Meer informatie vindt u hier



Bekijk de trailer van de film via deze link

Barbara Asselbergs was social designer en hoofd van de afdeling New Design & Attitudes aan St. Joost School of Art & Design. Als onderzoeker was ze verbonden aan het lectoraat Mensgericht Creëren van Caradt.  Daar deed ze praktijkgericht onderzoek naar gesitueerde ontwerpmethoden waarbij de werk-of leefomgeving van een gebruiker centraal staat en waarbij die actief bij het maak-/ontwerpproces wordt betrokken. In oktober 2019 werd zij gediagnosticeerd met acute leukemie waarvoor zij anderhalf jaar intensief werd behandeld in het Amsterdamse AMC. Barbara overleed in oktober 2021 op 43-jarige leeftijd.

Lees het artikel 'Het ziekenhuis door de ogen van de doodziekte patient (NRC) via deze link

Foto: Linked-In.