Infographic voor patiënten en naasten: Hartfalen

Auteur: Carend Redactie
23.04.2024
Infographic voor patiënten en naasten: Hartfalen
Auteur: Carend Redactie
23.04.2024

Deze week is de Nationale Hartfalenweek. Na het succes van onze eerste infographic ‘Ascites’ lanceren we graag onze nieuwste infographic ‘Hartfalen’. Voor de inhoud is gekeken naar de patiëntenversie van de richtlijn 'Hartfalen in de palliatieve fase' die gepubliceerd is op Overpalliatievezorg.

Infographics algemeen

Carend en de website Overpalliatievezorg ontwikkelen 25 infographics over verschillende onderwerpen in de palliatieve zorg. Verspreid over de onderwerpen zullen alle domeinen binnen de palliatieve zorg aan bod komen. Bij het ontwikkelen van deze infographics zijn patiënten en naasten betrokken.

De infographics zijn voornamelijk bedoeld voor patiënten en naasten, maar er zullen ook een aantal infographics voor zorgverleners worden ontwikkeld, bijvoorbeeld het slechtnieuwsgesprek. De infographics kunnen door zorgverleners uiteraard vrij gebruikt worden om specifieke onderwerpen binnen de palliatieve zorg toe te lichten op presentaties of niet-commerciële uitingen. Aanpassingen aan de infographic zijn niet toegestaan.

Downloaden

Je kunt de infographic Hartfalen hier als pdf-document en hier als jpg-figuur downloaden

.

Hartfalen

Hartfalen is een veelvoorkomende en niet te genezen aandoening. Bij hartfalen krijgen de meeste mensen langzaam steeds meer klachten. De klachten kunnen ook een lange tijd hetzelfde blijven. Soms kunnen de klachten een tijd veel erger worden en dan weer minder. Bij hartfalen is het moeilijk te voorspellen hoeveel klachten je krijgt, of hoe lang je nog leeft. Dit kan je onzeker maken. Je hoeft je gevoel niet weg te stoppen. Het is belangrijk dat je erover praat met je naasten, arts of zorgverlener die hierin gespecialiseerd is. 

Palliatieve zorg bij hartfalen is het zo fijn mogelijk maken van je leven, ook al wordt je niet meer beter. Vaak krijg je palliatieve zorg als je klachten erger worden en medicijnen en andere behandelingen niet meer goed helpen. Bijvoorbeeld als je vaak wordt opgenomen in het ziekenhuis, of als je afhankelijk wordt van anderen voor dagelijkse zorg. 

Meer weten?

Je leest meer over palliatieve zorg bij hartfalen op www.overpalliatievezorg.nl/hartfalen