'Leg je medische wensen bij de huisarts vast en niet bij de notaris'

Auteur: Carend Redactie
01.04.2024
'Leg je medische wensen bij de huisarts vast en niet bij de notaris'
Auteur: Carend Redactie
01.04.2024

Het levenstestament wint aan populariteit. In zo'n testament leggen personen hun vooraf bepaalde wensen vast voor situaties waarin ze zelf niet meer in staat zijn om beslissingen te nemen, zoals bij ziekte, ongevallen of ouderdom. Of ze maken hun voorkeuren duidelijk over euthanasie of andere belangrijke medische beslissingen rond het levenseinde. 

Volgens gegevens van de beroepsvereniging hebben vorig jaar bijna 220.000 mensen een levenstestament ondertekend, wat een stijging van vijftien procent betekent in vergelijking met het voorgaande jaar. Annette van Klooster, een kandidaat-notaris gespecialiseerd in familierecht en voormalig bestuurslid van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, sprak over deze toename op NOS Radio 1 Journaal.

Fransien van ter Beek, bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, is van mening dat deze documenten schijnzekerheid bieden. Zij raadt aan om medische wensen vast te leggen bij een (huis)arts, in plaats van bij een notaris. "Het is anders een wassen neus". 

Bekijk het nieuwsartikel hier.

Lees de column 'Levenstestament' van longarts Sander de Hosson


Bron: NOS Nieuws

Foto: Fransien van ter Beek