Opinie: Palliatieve zorg en ondersteuning; een verbindend perspectief!

Auteur: Carend/Agora/PZNL
17.07.2024
Opinie: Palliatieve zorg en ondersteuning; een verbindend perspectief!
Auteur: Carend/Agora/PZNL
17.07.2024

Ga er maar aanstaan: bewindspersoon zijn bij VWS. Drie mensen, voor ons meer of minder bekend, pakken deze handschoen op als staatssecretaris of minister. De portefeuilleverdeling is onlangs bekend gemaakt. Het is een indrukwekkende lijst aan verantwoordelijkheden: van preventie, jeugdzorg, sport, ouderenzorg, ethiek tot medisch specialistische zorg, etc. Verantwoordelijkheid dragen voor zorg en ondersteuning in ons land, van goede kwaliteit, betaalbaar en toegankelijk is. Een doel dat toch iedereen nastreeft? Er kan veel en daar willen we ook allemaal recht op hebben als het nodig is. Maar het moet tegelijkertijd wel goed en beschikbaar zijn. En daarnaast moeten er uiteraard ook nog eens voldoende mensen zijn die het uitvoeren.

Een ding is inmiddels wel duidelijk: onze bewindspersonen staan voor een grote uitdaging, want het actuele zorgsysteem sluit niet meer aan bij deze grote gezondheids- en welzijnsvraagstukken, die over de kwaliteit van ons leven gaan.

Palliatieve zorg en ondersteuning is opvallend afwezig op de uitgebreide lijst van verantwoordelijkheden binnen de portefeuilles van de bewindspersonen. Een verrassende omissie, aangezien deze zorg in het Hoofdlijnenakkoord tot onze vreugde juist heel expliciet wordt genoemd.

Dit voelt als een groot gemis, want het gaat jaarlijks om meer dan 120.000 mensen met een ziekte waarvan ze niet meer zullen genezen en waaraan ze uiteindelijk zullen overlijden. Deze mensen bevinden zich in een kwetsbare fase van hun leven; voor hen en voor hun naasten staat kwaliteit van leven centraal. Er is niet alleen behoefte aan lichamelijke en psychosociale zorg, maar ook aan ondersteuning uit het sociale domein en aandacht voor zingeving c.q. spiritualiteit. Kortom, zorg en ondersteuning die dwars door alle aandachtsgebieden en portefeuilles van onze bewindspersonen bij VWS heen lopen.

Grote vraag is of ze gezamenlijk een verbindend antwoord zullen vinden dat bijdraagt aan de gewenste kwaliteit van leven …

Wij hopen dat palliatieve zorg zo vanzelfsprekend is voor onze bewindspersonen dat het niet meer nodig bleek om het in de portefeuilleverdeling op te nemen. Mocht dat niet zo zijn, dan wijzen wij hen graag de weg!

Iris van Bennekom, bestuurder Agora - Leven tot het einde!
Sander de Hosson, mede-oprichter Carend
Peter HJ van der Voort, voorzitter Vereniging PZNL