Stripboek over mantelzorg: makers en onderzoekers spreken op 24 januari tijdens een webinar

Auteur: Carend Redactie
19.01.2023
Stripboek over mantelzorg: makers en onderzoekers spreken op 24 januari tijdens een webinar
Auteur: Carend Redactie
19.01.2023

In de palliatieve zorg draait het natuurlijk vooral om degene die ziek is. Maar er staat vaak iemand náást - een partner, zus, broer, een volwassen zoon of dochter of vriend – die een eigen beleving van de situatie heeft. Eigen dilemma’s en eigen behoeften. Zorgen kan immers mooi, maar ook confronterend of slopend zijn. De twee verhalen in het stripboek ‘Naasten’ (gebaseerd op uitgebreid interviewonderzoek) laten dat op indrukwekkende wijze zien. Juist voor deze mantelzorgers is meer aandacht nodig. Zodat mantelzorgers zich begrepen en gesteund voelen. En we samen met hen kunnen bekijken: wat heb jij nodig om deze situatie vol te houden?

Webinar 24 januari 2023

Op dinsdagavond 24 januari organiseert Carend een webinar over dit belangrijke onderwerp met de experts Maaike Haan, Dian Paasman en Hinke Höfstadt die allen beleidsadviseur of onderzoeker zijn op dit gebied. Zij nemen je in dit webinar daarom mee in het perspectief van naasten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en hun onderzoek, maar ook vanuit beeldmateriaal uit het indrukwekkende stripboek ‘Naasten’, een graphic Novel.

Carend vindt dit onderwerp zo belangrijk dat we het webinar geheel kosteloos aanbieden. Registratie is wel noodzakelijk.


'Graphic Novel'

Maaike Haan heeft met haar onderzoeksteam een graphic novel ontwikkeld. Graphic Novel is een serieus beeldverhaal, een strip. ‘Naasten’  is een vertelling die je bewust maakt wat mantelzorg inhoudt.

De vrouw van Geert krijgt te horen dat haar kanker niet meer te genezen is. De vader van Eva is al lange tijd ernstig ziek en takelt steeds verder af. Geert en Eva verzorgen hun geliefden en staan hen bij tot het eind. Langzaam zien ze hoe de dood steeds dichterbij komt en raken ze meer en meer in de greep van de zorg. Ze belanden in dezelfde situatie, maar hebben ieder hun eigen verhaal.

Aandacht voor de mantelzorger

Hun verhalen zijn verbeeld in de graphic novel ‘Naasten’. Een graphic novel is een strip die een serieus verhaal in woord en beeld vertelt. ‘Naasten’ maakt mantelzorg in de laatste levensfase zichtbaar. In die laatste fase ligt de focus vaak op degene die ongeneeslijk ziek is, terwijl deze fase ook voor de naaste familie en vrienden veel impact heeft. Voor die impact is doorgaans minder aandacht.

Fragment boek Naasten 1

Onderzoek en kunst gecombineerd

De novel is een het resultaat van een samenwerking tussen het RadboudUMC Nijmegen en ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle, en combineert onderzoek en kunst. Onderzoekers Maaike Haan, Jelle van Gurp en Gert Olthuis en tekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen ontwikkelden de graphic novel.

Fragment boek Naasten 2

Mantelzorg bespreekbaar maken

De verhalen van Geert en Eva geven een idee van hoe het kan zijn om te zorgen voor iemand in de laatste levensfase. Hoe ingewikkeld en confronterend, hoeveel druk het kan geven om voor de laatste keer het goede te doen voor de andere – maar ook hoe liefdevol, mooi en dankbaar dit zorgen kan zijn. De verhalen zijn goed bruikbaar voor onderwijs, maar kunnen ook worden ingezet bij ondersteuning of nazorg aan naasten. ‘Naasten’ nodigt je uit om na te denken over mantelzorg en er met anderen over door te praten. Want wat zie jij voor je als je denkt aan zorg voor of van je dierbare(n). Heb je ideeën over wat van je verwacht wordt of wat je belangrijk vindt?

Laat je inspireren en bekijk de preview.

‘Naasten’ kun je aanschaffen bij de reguliere boekhandel en online: bestel de novel.

Niek-Melanie-graphic-novel-Naasten

De tekenaars van 'Naasten' Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen


Tekst en foto's: Maaike Haan.

Strips: Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen

dinsdag 24 januari 2023
20:00 uur