Respect, empathie, sensitiviteit, integriteit

Auteur: Jorieke, naaste
08.11.2022
Respect, empathie, sensitiviteit, integriteit
Auteur: Jorieke, naaste
08.11.2022

Het is half februari als ik met mijn tante het ziekenhuis binnenkom en wij voor het eerst kennismaken met de dienstdoend verpleegkundige. Eén blik op Resi en ik hoor mijzelf denken ‘dat is er een van de oude stempel’. Met al haar zorgzaamheid, kennis en kunde bekommert zij zich om mijn tante en heeft tevens oog voor mij. De uren verstrijken en Resi draagt de zorg over aan een andere afdeling. Ook dat doet ze op geheel eigen manier en met grote zorgvuldigheid. In de dagen daarna knapt mijn tante wat op. Ze werd goed verzorgd, maar er kwam geen ‘Resi’ meer voorbij. Tante mag naar huis.

Exact tien dagen na onze eerste aankomst zijn mijn tante en ik terug in het ziekenhuis. Dezelfde afdeling, dezelfde kamer, maar deze keer zonder Resi. We maken er in de uren die verstrijken grapjes over; zou ze nog komen? En dan herkennen we beiden haar stem. Zo ziek als mijn tante is, bij het horen en zien van dit inmiddels vertrouwde gezicht verschijnt er een lach op haar gezicht. Als ik Resi vertel dat we ons al af hadden gevraagd of ze dienst zou hebben en wat het effect was op mijn tante van het horen van haar stem, verschijnt er ook op haar gezicht een bescheiden glimlach.

Ook deze keer doet Resi haar naam eer aan: ze verzorgt mijn tante met Respect, Empathie, Sensitiviteit en Integriteit. Zij ziet de mens in al zijn schoonheid en kwetsbaarheid en weet dat goede zorg meer is dan een klinische blik.

In de ruim twee weken die volgen zijn er ‘Resi-momentjes’ maar ze zijn schaars en zijn onvergelijkbaar met de echte. Tot gisteren, de dag voor ontslag. Op weg naar onderzoek in het ziekenhuis herkennen beide vrouwen elkaar op afstand, niet gehinderd door de mondkapjes. Als mijn tante me later vertelt over de ontmoeting zie ik weer die glimlach op haar gezicht. Ze vertelt dat Resi zich zorgen om haar had gemaakt en blij was te zien hoe ze is opgeknapt.

Kort na het ontslag volgt helaas een nieuwe opname, dit keer met een definitief einde. Hoe definitief het afscheid ook is, ik gun het iedereen: respect, empathie, sensitiviteit en integriteit. Dankjewel Resi.


Foto: Pexels