Leergang Palliatieve Zorg voor de VVT start 1 februari in Nijmegen, Zwolle en Maastricht (met video)

Auteur:
06.12.2023
Leergang Palliatieve Zorg voor de VVT start 1 februari in Nijmegen, Zwolle en Maastricht (met video)
Auteur:
06.12.2023

Op 1 februari start Carend met haar uitgebreide leergang Palliatieve Zorg voor de VVT in Nijmegen, Maastricht en Zwolle (meer info hier). Tijdens vier fysieke bijeenkomsten van drie uren, twee uitgebreide e-learnings, twee webinars en meerdere facultatieve leervideo's leren deelnemers over veel deelaspecten van de proactieve en palliatieve zorg en de zorg in de stervensfase. 

De lessen worden op dit moment gegeven in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Groningen en de deelnemers zijn heel enthousiast! Onderaan dit bericht vindt u filmpjes met sfeerimpressies van de nascholing in Leeuwarden.


Enthousiast

Volgens docenten Metta Bunk en Femke Peters zijn deelnemer enthousiast over de eerste training waar onder andere de basisprincipes van palliatieve zorg en goede communicatie met clienten centraal staat. "Er is veel ruimte voor interactie binnen de groep en met de docenten, mensen vertellen ook echt over hun eigen ervaringen met deze zorg."

De fysieke trainingen vinden plaats in groepen van gemiddeld 15 personen, waardoor er ruimte is voor iedereen met eigen inbreng. Voor elke groep staan twee docenten met veel ervaring binnen de palliatieve zorg in de thuissituatie of het verpleeghuis. 

Docent Femke Peters

In totaal vinden er vier fysieke trainingen plaats: onderwerpen die nog aan bod komen zijn 'zorg voor de zorgende' met aandacht voor het versterken van de mantelzorger, maar ook aandacht voor de zorgverlener zelf. Daarnaast is er nog een training over Zorg in de Stervensfase en Palliatieve sedatie en een training over Nazorg en Rouw.

Webinars 

Volgende maand staan twee webinars op het programma. Deze webinars gaan over lichamelijke problemen die tijdens de palliatieve fase kunnen optreden zoals benauwdheid, pijn, het delier en buikklachten. De webinars zijn ook heel interactief en worden door landelijke experts op dit gebied zoals huisarts Ruben van Coevoren, internist Karlijn van Rooijen, longarts Edith Kok of anaesthesist Lisan Ravensbergen live gegeven.

Facultatieve videotrainingen

Een klankbordgroep van verzorgenden heeft de makers van het programma ondersteund. Uit hun advies kwam het idee voort om facultatieve video's met verdieping te ontwikkelen. Inmiddels zijn twee facultatieve videotrainingen gemaakt over Interculturele Palliatieve Zorg en dementie met experts als Mustafa Bulut en Saskia Danen. Deze trainingen bieden verdere verdieping op deze deelonderwerpen en worden gratis aan het programma toegevoegd. Volgens longarts Sander de Hosson die verantwoordelijk is voor deze programma onderdelen zal Carend nog veel meer verdiepende videotrainingen ontwikkelen over nog veel meer onderwerpen waar behoefte aan is.

Ook meedoen? Dat kan per februari in Maastricht, Nijmegen en Zwolle

Het is de bedoeling deze uitgebreide trainingen in het hele land te organiseren. Op dit moment kunnen mensen zich inschrijven voor trainingen in Zwolle, Maastricht en Nijmegen die per 1 februari zullen starten. Hier vind je de data van de leergang in deze steden.

In april zullen ook in andere steden als Breda, Eindhoven, Goes en Hengelo trainingen beginnen en komen ook weer nieuwe trainingen in steden waar we al eerder begonnen waren. Houd onze nieuwsbrief in de gaten.


Bekijk de sfeerimpressies: