Protocol Palliakit (palliatieve kit) hier te downloaden

Auteur:
28.11.2023
Protocol Palliakit (palliatieve kit) hier te downloaden
Auteur:
28.11.2023

Afgelopen weekend werd bekend dat de Palliakit landelijk vergoed zal worden door zorgverkeraars Menzis, CZ en Zilveren Kruis na een geslaagde pilot van huisarts Laurens van Ede en zorgverzekeraar VGZ (zie nieuws). De Palliakit kreeg landelijke aandacht via RTL Nieuws

De Palliakit (palliatieve kit) is een eenvoudige sealbare plastic box met daarin medicatie: ampullen morfine, midazolam, maar ook medische hulpmiddelen als een subcutane infuuscanule en toebehoren, blaaskatheter met inbrengset en standaard uitvoeringsverzoek voor de wijkverpleging. Door de lage kosten en eenvoudige samenstelling kan de kit preventief bij de patiënt thuis worden geplaatst door de eigen huisarts. De apothekers in de regio stellen de kit samen. De kit zorgt ervoor dat de zorg in de stervensfase veel beter verloopt: de eventueel benodigde medicamenten zijn op tijd aanwezig, er wordt geen tijd verloren met allerlei uitvoeringsverzoeken en ook de catheter is snel aanwezig. Een belangrijke innovatie dus.

De Palliakit is bedacht door huisarts Laurens van Ede (zie interview) in de regio Gorkum na eerdere pilots in Zuid-Oost Brabant. Hij reageerde verheugd dat er nu een landelijk vervolg komt aan zijn werk. 

Er is veel vraag naar het lokale protocol van de pilot in Gorinchem die hier te downloaden is. Carend is bezig om dit protocol om te zetten naar een landelijk protocol met verschillende veldpartijen, wij houden u op de hoogte daarover.