Say yes to the dress

Auteur: Anja van der Starre, coördinator Hospice
27.12.2021
Say yes to the dress
Auteur: Anja van der Starre, coördinator Hospice
27.12.2021

Dat de zon op die lentedag begin juni zo buitengewoon haar best deed, verbaasde me later niet. Met haar warme stralen kondigde de zon de komst van Margo aan. Ze zou, tegen alle verwachtingen in, ruim drie maanden bij ons blijven wonen. Wat is ze ziek, op het moment dat de ambulance haar bij ons brengt. Haar man en haar drie kinderen waren liefdevol nabij. Van haar dierbaren, waaronder haar kleinkinderen, neemt Margo enkele dagen later afscheid.

Hoewel chronisch moe en verre van comfortabel, vindt Margo bij ons in het hospice rust. De rust wakkert haar wil om te leven aan. Heel soms gebeuren er dan buitengewonde dingen. Wat volgt is een bijna magische toegift op haar leven, waarbij ze verlangend focust op de geboorte van haar vijfde kleinkind eind augustus.

Deze zomer leren we Margo kennen als een warme, sprankelende vrouw, die dol is op mooie jurken en schoenen. Nooit aarzelen als je een leuke jurk ziet, is haar devies. Hier geeft ze zelf in het hospice ook regelmatig gehoor aan, ziet ze wat moois op het internet, bestelt ze het direct.

Onvergetelijk zijn de uitstapjes naar huis die ze in deze periode nog af en toe maakt. Als haar man, zoals hij hei zelf zegt, zijn koningin komt halen, ziet ze er absoluut rode-loper-waardig uit. Prachtig opgemaakt, in een mooie jurk met fantastische laarsjes verlaat ze stralend het hospice voor een middagje thuis. Zeer vermoeid maar even voldaan komt de daarna weer terug, het is heerlijk om als team mee te genieten.

In augustus begint Margo opnieuw in te leveren, waarbij het ons opvalt hoe warm en belangstellend ze is naar ons en anderen. We leven allemaal mee met de geboorte van het eerste kindje van Margo’s zoon en schoondochter. Wat een vreugde als dit kleine meisje haar oma begin september opzoekt in het hospice. Margo en haar man schitteren trots op de gemaakte foto’s.

Ook later die week beleven ze een dag met een gouden rand: haar man haalt zijn koningin op voor de laatste keer naar huis. Het voltallige gezin is aanwezig en op de intieme fotoshoot schittert Margo (op hoge hakken) als de zon zelf. Anderhalve week later overlijdt Margo.

Als dank voor de goede zorg in het hospice, besluiten haar man en kinderen haar jurken en schoenen te verkopen en de opbrengst is aan het hospice gedoneerd.
Een hartverwarmende actie, helemaal in de stijl van Margo.
En zoals de Franse mode-ontwerper Yves Saint Laurent zei: door de jaren heen heb ik geleerd dat het belangrijkste in een jurk is, de vrouw die hem draagt.


Foto: Facebook.

Meer weten over palliatieve zorg en zorg in de laatste levensfase: volg ons webinars.